Rychlé občerstvení: Použít tácek papírový, nebo raději jiný?

Provozujete rychlé občerstvení, prodáváte bagety, tortilly, wrapy, sendviče nebo nějaký jiný typ občerstvení, který zákazníkům nepodáváte na běžných talířích? A jak to řešíte? Jednorázovými papírovými tácky, nebo nějak jinak? Záleží samozřejmě na tvaru daného jídla. Bagety, tortilly nebo wrapy se dají nejlépe servírovat v papírových sáčcích, ve kterých jsou zabalené. Nejpraktičtější je to tak i pro samotné zákazníky, když zespodu něco teče, padá to do sáčku, nikoliv na oblečení. Třeba takový sendvič už ale musíte na něco dát. Měl by to být tácek papírový, nebo jiný?

Jak to vypadá s ekologií?

Je nám vštěpováno, že papírové obalové materiály jsou šetrné pro životní prostředí. V případě papírových tácků to ale nemusí být tak úplně pravda. Záleží, co na takový tácek dáte. Pokud se bude jednat o mastný pokrm, umaštěný tácek se už recyklovat nedá. Myslete na to, až budete příště chtít tácek, na němž bylo šťavnaté maso, vyhodit do modrého kontejneru. Nepatří tam. Na druhou stranu mohou být papírové tácky vyráběné z již recyklovaného papíru, což je pro přírodu rozhodně plus. Existují alternativy, které se dají třeba kompostovat. Případně se vyrábí jedlé nádobí, to pak zákazník může zkonzumovat. Ceny jsou ale vyšší než u tácků papírových, takže ne každému se chce do něčeho takového investovat. Na druhou stranu jedlý talíř může přilákat více zákazníků.

Jak je na tom papír z hlediska odolnosti?

Tácek nebo kelímek papírový vydrží více, než byste nejspíš čekali. Servírovat v nich lze studené i teplé pokrmy a nápoje. Vyrábí se dokonce třeba speciálně nepromastitelné papírové tácky. Kelímky bývají obvykle zevnitř voskované, tudíž se rychle nepromočí. Bohužel musíme podotknout, že takový kelímek s voskovanou povrchovou úpravou opět nepatří do modrého kontejneru. Z hlediska recyklace na tom papírové tácky a kelímky zase tak skvěle nejsou. Přesto existuje mnoho dalších dobrých důvodů, proč jsou dodnes tolik používané.

Publikováno: 26. 08. 2022

Kategorie: Tipy a rady

Autor: Katka Jandlová