Krabičky v práci zvyšují výkonnost

Každodenní dojíždění do zaměstnání, směnný provoz, práce na stavbě apod., každé zaměstnání je velmi problematické na zdravé a pravidelné stravování. Některé společnosti, některá zaměstnání, některé práce mají k dispozici kantýny nebo blízko obchodní domy, kde si mohou jejich zaměstnanci jídlo na celý den koupit, ale pravdou je, že se nejedná vůbec o levnou záležitost. Do toho existují pracovní místa, pracovní pozice, kde si zaměstnanec nemůže nic zakoupit. Je důležité myslet na celodenní jídlo, protože jídlo dodává tělu a mysli energii, která je pro výkon zaměstnání nezbytná. Velký boom zažilo tzv. krabičkování, které se jeví jako to nejlepší řešení. Co je to krabičkování a proč by mělo být součástí každého pracujícího člověka?

Krabičky šetří finance

Mnoho pracujících lidí je naučeno snídat ráno za pochodu v nějaké kavárně, kde si koupí kávu s sebou, k tomu nějaké sladké pečivo nebo sendvič. Dopolední svačinu si koupí v nejbližším obchodě nebo ji vynechají úplně. Oběd si objednají do práce nebo vyrazí do nejbližší restaurace. Odpolední svačinu vyřeší podobně jako tu dopolední. Takto se stravují každý den, 5 dní v týdnu, někdy i více. Mohlo by se to zdát jednoduché a pohodlné, ale není tomu tak. Týdně takto člověk utratí hodně peněz, měsíčně ještě více a ročně už to jde do deseti tisícových částek za jídlo na pracovišti. I z pohledu šetření a dobrého hospodaření s penězi není toto počínání ideální. Dalším faktorem je, že toto stravování za pochodu není vůbec vyvážené, pestré a často ani zdravé. Člověk se cítí bez energie, chybí mu opravdové jídlo a ještě ho to stojí velké peníze. Z těchto důvodů si mnoho lidí uvědomilo, že nejúspornějším způsobem, jak se stravovat na svém pracovišti, je tzv. krabičkování.

Vlastní krabičková dieta

Krabičková dieta je i dobrý způsob, jak zhubnout nějaké to kilo a naučit se pravidelně jíst. Ano, existují také krabičkové diety, kdy určitá společnost tyto celodenní krabičky se zdravým jídlem chystá a pak je rozváží lidem, kteří si je objednali. Bohužel tato varianta je také velmi nákladná a mnoho lidí si uvědomilo, že si krabičkovou dietu mohou připravit sami doma. Krabičková dieta je skvělým způsobem, jak udržet na pracovišti energii a pozornost. Lidské tělo potřebuje pravidelný přísun živin a energii, který mu dodá pouze pestrý jídelníček. Je dokázáno, že lidé, kteří si do práce vozí vlastní krabičkové jídlo, podávají lepší výsledky a mají na pracovišti více energie. Každý večer stačí věnovat 30 minut svého času a krabičky si do práce přichystat. Není to nic složitého, jen si člověk musí spočítat, kolik hodin v práci a na cestě stráví a podle toho si připravit jídla s sebou. Mnoho lidí nestíhá snídani doma, tak si připravují také snídaně do práce, 2 zdravé svačinky a 1 hlavní jídlo v krabičce. Obvykle stačí 2 až 3 krabičky, které jdou do práce jednoduše přepravit.

Jak na zdravé krabičkování?

Krabičkování a úspora začíná již snídání. Někteří lidé preferují sladkou snídani, někteří slanou a nebo je možnost tyto snídaně střídat. Nejčastěji lidé volí ovesné kaše, bílé jogurty a doplní je musli, ořechy nebo čerstvým ovocem. Zde se fantazii meze nekladou a každá snídaně může být naprosto odlišných barev a chutí. U slané snídaně dávají lidé přednost žitným a celozrnným chlebům, které jsou bohaté na vlákninu, s tvarohovými sýry, kvalitní šunkou, plátkovými sýry a zeleninou. Dobrou volbou jsou také vejce na 1 000 způsobů. Zdravých svačin je nesčetně a každý si musí vybrat, co mu nejvíce chutná a dodá mu hodně energie. Nejlepší a nejjednodušší svačinky jsou různé jogurty a tvarohy s ovocem a ořechy, čerstvé ovoce a nebo kefírové nápoje. Řešením může být také nějaký kvalitní ovocný či proteinový shake nebo shake z ketonové diety. Shaky zaměstnanec nemusí vypít a může je popíjet během celého dopoledne a odpoledne. Tyto shaky jsou bohaté na živiny a dodají zaměstnanci velké množství energie. Při krabičkování je nejpracnější na přípravu hlavní jídlo, které zaměstnanci obvykle poslouží jako oběd na pracovišti. Předpokladem je, že bude na pracovišti mikrovlnná trouba a lednice. Pokud není, může o to zaměstnanec požádat svého zaměstnavatele. Mikrovlnná trouba a lednice by měly být na každém pracovišti, aby se zaměstnanci mohli stravovat podle svých potřeb a chutí. Oběd by měl mít vždy 3 základní složky: bílkovinu, zdravé tuky a vlákninu. Bílkovina a tuky jsou obvykle k nalezení v kvalitním mase, případně přírodních tucích. Vlákniny se nachází v zelenině a například v celozrnných přílohách. Lidé si do práce připravují nejrůznější saláty, pečená masa s přílohou a zeleninou, polévky a další zdravá a výživná jídla. Výhodou krabičkové diety je, že člověk přesně ví, co do svých krabiček dává a jídlo připravuje jen z kvalitních a čerstvých surovin.

Výhody krabičkové diety

Krabičková dieta, neboli krabičkové stravování, přichází jen se samými výhodami a zaměstnanci, kteří se tomuto režimu naučili, doopravdy podávají lepší pracovní výsledky a mají na pracovišti více energie. Navíc tím výrazně obohacují své tělo, kdy kvalitní a vyváženou stravou tělu dodávají živiny a vitamíny. V neposlední řadě člověk krabičkovou metodou ušetří nemalé peníze. Tyto pozitiva už objevilo velké množství zaměstnanců a stále více lidí si připravuje své krabičky do práce.

Publikováno: 20. 01. 2021

Kategorie: Vzdělání a motivace

Autor: Katka Jandlová